Historieveckan 2024

Osmakligt? Synd, smuts och skam

Under Skaras första ”Historievecka” kommer inte fullt så guldskimrande historier att stå i centrum. Vi vill utforska händelser, personer, yrken och annat med fokus på det ”osmakliga?” – med ett frågetecken på slutet. Osmakligt för mig är inte nödvändigtvis osmakligt för dig. Vad anses osmakligt idag men var helt i sin ordning förr? Vice versa – finns det fenomen idag som skulle väcka fullständig avsky förr? Detta blir kort sagt en vecka som handlar om synd, smuts och snusk.

Veckans program, 13 – 18 augusti

Programmet uppdateras löpande.

Det blir en vecka fylld med historier om avrättning, sjukdomar, blodbad och fula ord. Historieveckan i Skara är en ny satsning från Västergötlands museum med medarrangörer från hela Västra Götalandsregionen.
Föreläsning / Historieveckan
tisdag 13 augusti
13.00
Skara hospital – en plats för enfaldiga, spetälska och galna. Välkommen till ett föredrag med Sven-Olof Ask som berättar om Skara hospitals historia från …
Arrangörer: Skara kommun och Medborgarskolan
Dödsdansen
Föreläsning / Historieveckan
onsdag 14 augusti
18.00
Gustav III hade varit gift i nästan nio år när han sommaren 1775 bestämde sig för att för att ha samlag med sin hustru …
Tre porträtt från 1700-talet
Historieveckan / Visning
torsdag 15 augusti
14.00
Som en del av Historieveckan kommer museets utställningsproducent att berätta om utställningen Västgötagårdar.
Model of a house
Föreläsning / Historieveckan
torsdag 15 augusti
18.30
Syfilis, fransosen eller pocker? Könssjukdomen visar med klar tydlighet att det inte bara är kära barn som har flera namn. Till Europa kom den …
Arrangörer: Veterinärmuseet och Medborgarskolan
Porträtt av en syfilissmittad man
Boksamtal / Historieveckan
fredag 16 augusti
15.00
Vi sätter oss ner med Kim Spolén för ett samtal om hans debutroman Törnet och rosen …
Illustration av dödsdansen
Heldag / Historieveckan
lördag 17 augusti
11.00
Westgiötha Gustavianer kommer till Fornbyn utanför museet och visar upp 1700-tals arméliv …
Westgiötha Gustavianer
Historieveckan / Prova-på
söndag 18 augusti
11.00
Kom och fäktas med medeltida vapen! Långsvärdet var vapnet framför alla andra under medeltiden …
Med Hörsägen
Fäktning med långsvärd
Föreställning / Historieveckan
söndag 18 augusti
14.00
Hörsägen bjuder på historiska skräck- och spökhistorier i lågornas sken! Bli skrämd av historier om varulven Bisclavret, den monstruösa draken i Lambton, vikingar som …
Med Hörsägen
Två män i medeltidskläder i mystisk belysning
Historieveckan / Quiz
söndag 18 augusti
17.00
Skara kommuns kulturenhet erbjuder ett quiz i anslutning till historieveckans tema – Osmakligt? Synd, smuts och skam. Vi djupdyker i kulturhistorien och plockar upp …
Arrangör: Skara kommun
Teckning av en byst ovanpå en tunna

Inga aktiviteter hittades.

Västergötlands museum

Västergötlands museum är ett kulturcentrum med en bred verksamhet. Spännande utställningar, föreläsningar och aktiviteter ger dig många anledningar till återbesök. Museet har sex fasta utställningar. Strax intill museet ligger vårt friluftsmuseum Fornbyn med ett trettiotal byggnader från 1800-talet.

Skara kommun

I Skara har kulturlivet ett brett spektrum inom musik, teater, litteratur, film och konst. Här finns bibliotek och museum, biograf, Stureplan (ungdomens hus), musikskola, teaterskola och kulturföreningar. Skara erbjuder ett rikt utbud av kulturevenemang för alla åldrar och smaker.

Medborgarskolan

Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först – spelar en viktig roll i dagens Sverige. Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Vi är en ideell förening och vår verksamhet är öppen för alla.

Veterinärhistoriska museet

Mitt på Sveriges lantbruksuniversitets campus i Skara ligger en vacker herrgårdsliknande byggnad. Den inhyste en gång Sveriges första veterinärskola och är idag Sveriges enda veterinärmuseum. Veterinäryrkets utveckling under 250 år visas i utställningar och i filmer. Museet firar 50 år nästa år. Välkomna in! Det finns även café och museishop.

Hörsägen

Med fart, humor och historiskt kunnande underhåller vi vår moderna publik med historiska sagor, sägner och myter.  Kända namn som Robin Hood, Kung Arthur och de gamla asagudarna blandas med mindre kända som Didrik av Bern, Ivan Lejonriddaren, och lustiga anekdoter från medeltida bestiarier och helgonlegender.

Westgiötha Gustavianer

Westgiötha Gustavianer (WG) är en kulturhistorisk förening med säte i Göteborg. Syftet med föreningens verksamhet är att levandegöra Göteborgs stad och garnison under senare delen av 1700-talet (i tid rör vi oss ca 1750-1820 mellan rokoko och empir) samt att vårda arvet ifrån den gustavianska tiden. Verksamheten är ideell och opolitisk till sin karaktär.