”Allt är numrerat, men ingenting stämmer”

Till sommaren öppnar vi utställningen ”Fågel, fisk och allt däremellan”. Utställningen kommer att handla om djur och natur, om samlingens och samlandets historia och om samlarna som samlat. För att kunna visa upp den stora mängden föremål behövde deras skåp från 1940-talet renoveras.

– Det har gått bra, hojtar Conny Hultgren från Jonsgården snickeri över ljudet från planhyveln. Det var svårt att veta i vilket skick skåpen var i innan jag plockat isär dem. Men sedan var det bara att ta ett steg i taget, ta reda på hur det var byggt och göra reparationer och förbättringar.

1939 uppfördes den nya institutionsbyggnaden till Katedralskolan (det som idag är Stureplan). Då inreddes hela norra halvan av  översta plan för de biologiska samlingarna. Skåpen beställdes in från Inredningsbyrån AB i Stockholm och är gjorda för just denna samling. Samlingen och skåpen stod här i nära 30 år tills det att en ny skolplan krävde mer utrymme för samhällsvetenskap, och mindre för biologi. Skåpen och samlingen flyttades därför till skolans skyddsrum 1967. Härefter flyttade samlingen runt på skolan tills det att den deponerades till Västergötlands museum 1989 där den stått magasinerad – fram tills nu.

De lagade skåpen har börjat fyllas med föremål ur samlingen.

– En stor fördel är att vi nu kan stänga dörrarna, säger Emil Jonsson, antikvarie på Västergötlands museum. Tidigare har vi fått lyfta dörrarna på och av skåpen. Att vi lagar skåpen gör dels att vi kan ställa ut dem i utställningen, men också att de blir mycket lättare att arbeta med.

En egendomlighet med skåpen är att alla dörrar har unika lås.

– Det där har man fått lära sig allt eftersom, säger Conny.

– Det finns 8 nycklar till varje skåp, förklarar Emil. Allt är numrerat, men ingenting stämmer.

Nyckel 62 passar i skåpdörr 28, naturligtvis.

Senast ändrad: