I augusti genomförde Västergötlands museum för första gången den så kallade ”Historieveckan” tillsammans med arrangörer från hela Västra Götalandsregionen. Veckans tema ”Osmakligt? Synd, smuts och skam i historien” lockade många intresserade besökare till de olika evenemangen.
Mellan den 13 och 18 augusti genomförde museet sin första Historievecka, en vidareutveckling och utvidgning av den tidigare 1700-talsveckan. Veckans program fokuserade på att utforska händelser, personer och yrken ur ett ”osmakligt” perspektiv – där frågetecknet på slutet signalerade att vad som uppfattas som osmakligt är subjektivt. Syftet var att granska historien ur nya vinklar. Under veckan hölls föreläsningar om Skara hospital, kungliga trekanter och den fruktade sjukdomen syfilis, även känd som ”fransosen”. Dessutom anordnades ett boksamtal med författaren Kim Spolén, som presenterade sin debutroman Törnet och rosen. Westgiötha Gustavianer gav en inblick i de mer osmakliga aspekterna av 1700-talets arméliv, medan duon Hörsägen fascinerade yngre besökare med historisk långsvärdsfäktning och berättelser om historisk skräck.
Temat för Historieveckan 2025
Nästa års tema för Historieveckan blir ”Hjältar – Mod, myt och makt”. Här utforskar vi begreppet hjältemod genom tiderna och i olika kulturer. Genom att lyfta fram individer som har gjort betydande insatser inom olika områden vill vi ge besökarna en djupare förståelse för begreppet ”hjälte” och hur dessa hjältar har påverkat samhället och historiens gång. Hur har mod, innovation och medkänsla format vår värld? Vi vill belysa både de berömda och de mindre kända hjältarna, och uppmuntra besökare att reflektera över hur de själva kan bidra till samhället och göra skillnad.
Vill du, din förening eller din organisation vara med på Historieveckan 2025? Kontakta Emelie Byström, programproducent.