Skolprogram: Medeltiden

Det kan vara svårt att tänka sig idag, men under medeltiden var den lilla staden Skara en av Sveriges största och viktigaste städer. Detta märks tydligt på den mångfald av föremål som medeltidens Skara-bor lämnat efter sig. Den levande jorden under våra fötter skapade förutsättningarna för att staden skulle växa fram och är också den som bevarat många av sakerna åt oss idag. Kom och hör berättelsen om stadens framväxt, förfall och om de människor som bebodde den.

Information

Målgrupp: Årskurs 5 – 6

Programmet ges: Hela året

Maxantal: 25 elever

Kostnad: Gratis för skolgrupper

Tid: 90 minuter

Plats: Västergötlands museum

Skaramissalet, Sveriges äldsta bok

Skara i medeltid

I programmet besöker vi utställningen Skara i medeltid som följer Skaras utveckling från den kristna kyrkans introduktion på 900-talet och fram till digerdödens härjningar på 1300-talet. På vägen hann Skara växa till att bli en av Sveriges största och viktigaste städer vilket syns på den mångfald av föremål som utgör utställningen. Utställningen innehåller förutom Sveriges äldsta bok och stol även bödelsyxor, relikskrin och biskopskåpor. Dessutom har vi en inredd husmiljö som visar hur ett vanligt hushåll kunde se ut i Skara på 1200-talet.

Upplägg

Programmet börjar med en kort introduktion i museets reception där gruppen hälsas välkommen och vi diskuterar lite allmänt hur periodindelning fungerar och varför vi idag tycker att det är så viktigt att skilja medeltiden från det som kommer före och efter.

Efter detta går vi en guidad tur i utställningen Skara i medeltid där vi kan följa den medeltida metropolen Skaras uppgång, framgång och fall.

På vägen kikar vi i museets Medeltidslåda där gruppen får lov att se och känna på riktiga föremål från medeltiden liksom moderna replikor som berättar om de människor som befolkade Skara för snart 1000 år sedan.

Kontakt

Bokning och frågor om våra skolprogram riktas till Ludvig Lhonneur, pedagog.

ludvig.lhonneur@vgmuseum.se

Kontakt – Ludvig Lhonneur