Skolprogram: Normkritik

Känns det ibland som att det bara finns män i historien? Med detta program försöker vi att lyfta fram de som annars kanske inte får lov att synas i våra historieböcker. Människor som kvinnor, barn och andra som inte lämnat lika mycket spår efter sig i historien som kungar och adel. Vilka var alla dessa otaliga människor, och hur ser de normer och strukturer ut som lett till att vi idag inte kan veta så mycket om dem som vi kanske hade önskat?

Information

Målgrupp: Gymnasium årskurs 1 – 3

Programmet ges: Hela året

Maxantal: 25 elever

Kostnad: Gratis för skolgrupper

Tid: 90 minuter

Plats: Västergötlands museum

Flera utställningar

I det normkritiska programmet rör vi oss i alla museets fasta och tillfälliga utställningar för att prata om vilka som syns, vilka som inte gör det och varför. Från de inflytelserika järnålderskvinnorna via medeltidens madonnabilder och vidare till Agnes de Frumeries konstnärsbana i sekelskiftesparis. Hela museet blir vår spelplan och vi kommer att täcka in så många olika tidsepoker och utställningar som möjligt.

Upplägg

Programmet inleds med en introduktion där gruppen hälsas välkommen och vi introducerar begrepp som kan vara bra att ha med sig som kön och genus. Vi diskuterar även normer: hur de sett ut förr, hur de ser ut idag och hur de ofta omedvetet formar de val vi gör.

Sedan rör vi oss ut i museets utställningar för att se vilka som syns och inte syns i utställningarna. Men också hur dåtidens normer kanske påverkar den bild vi har av historien i högre grad än vad vi ser vid en första anblick.

Avslutningsvis har vi en gemensam övning där vi diskuterar normer kring kön och genus idag där ungdomarna uppmuntras till att vara kritiskt reflekterande och att ifrågasätta de tankemönster som annars kanske anses självklara.

Kontakt

Bokning och frågor om våra skolprogram riktas till Ludvig Lhonneur, pedagog.

ludvig.lhonneur@vgmuseum.se

Kontakt – Ludvig Lhonneur