Jordkällaren kommer från Råbäck på Kinnekulle och sattes upp i Fornbyn 1986. Den representerar en typ av källare som har varit vanlig på Kinnekulle med omnejd där kalksten har använts till allt slags byggande.
Kalkstenshällar som väggar, tak och golv
Jordkällaren fanns ursprungligen på Råbäcks egendom i Medelplana socken på Kinnekulle. Den är byggd av stora och ganska tunna skivformade kalkstenshällar som utgör väggar, golv och tak. Vanligen är jordkällare murade av mindre stenar i någon form av valv, men den här typen av källare är sammansatt av ett fåtal större kalkstenshällar. Hällarna är sammanfogade ungefär som ett korthus och sedan övertäckta med jord. Källarens inrefår på så sätt lodräta väggar och ett plant innertak, eller som i detta fall, ett flackt sadeltak. Källarens dörröppning är ofta uthuggen ur en kalkstenshäll och detsamma gäller ingångssvalen och dess dörröppning.
Källare uppbyggda av kalkstenhällar var rikligt förekommandei Kinnekulletrakten och många finns fortfarande kvar, men tyvärr ofta i ett sämre skick. Från 1800-talets mitt producerade stenindustrin på Kinnekulle mycket sten till byggande. Hällar till jordkällare av detta slag såldes till trakten runtomkring. Potatisodlingen var troligen den viktigaste orsaken till att jordkällare började byggas på gårdar och torp under 1700-talet, men det var först i samband med Laga skiftesreformen 1827 som byggandet tog rejäl fart. Jordkällaren var en av de nya nödvändiga byggnader som behövdes på de nya gårdsplatserna.
Gemensamt för alla jordkällare är att de har en ingångssvale med en yttre och en inre dörr för att kunna hålla en jämn temperatur. Kanske var jordkällarens främsta uppgift från början att skydda potatis och rotfrukter från vinterfrost, men den användes också för att skydda mot sommarvärme. När kylskåpet kom vid mitten av 1900-talet blev jordkällaren plötsligt inte viktig längre och många källare lämnades därmed att förfalla.
Flyttningen till Fornbyn
Jordkällaren skänktes av Råbäcks egendom på Kinnekulle och uppfördes 1986 i Fornbyns nordvästra hörn nedanför holkkvarnen från Söne.
Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.