Stuga från Kungslena

Stugan är en ryggåsstuga från 1700-talet och kommer från Kungslena kyrkby nordväst om Tidaholm. Huset flyttades redan 1914 till Stadsträdgården i Skara och därifrån 1951 till sin nuvarande plats.

Friska-Majas stuga

Stugan från Kungslena är knuttimrad med tak av torv och vass. Av storlek och karaktär att döma är huset troligen byggt på 1700-talet. Typiskt för tiden är de utskjutande knutarna, som senare klätts in med knutlådor. Med all sannolikhet hade huset inte någon panel i äldre tid och var heller inte målat med Falu rödfärg som nu. Planen är en enkelstuga med en ”storstuga” och en förstuga med en liten bod innanför. Till eldstaden i bostadsrummet hör en bakugn. Taket är ett torvtak på underlag av vass. Konstruktionen för övrigt är ett åstak med råspåntpanel. Skorstenen är en hallaskorsten av kalkstensskivor.

Stugan var en backstuga, det vill säga backstugusittaren ägde huset men inte marken den stod på. Ofta placerades backstugorna på platser som var obrukbara och de kunde liksom fattigstugan ligga på byns allmänning. Backstugorna beboddes av fattighjon och andra som inte kunde arbeta av olika skäl. Men också av änkor, hantverkare, daglönare och indelta soldater efter avslutad tjänstgöring. Bland annat var en av ägarna till Kungslenastugan – Olof Johansson – under en period på 1700-talet kyrkvaktmästare.

Stugan kommer från fattigbebyggelsen – Allmänna Tån kallad i kyrkböckerna – i Kungslena kyrkby på Varvsbergets sluttning. Vid tiden för stugans flyttning till Fornbyn befolkades tån av kalkarbetare, några ospecificerade arbetare, flera änkor och ogifta pigor. Men också av hantverkare som skräddare, skomakare, snickare, murare och sadelmakare.

Den sista som bodde i stugan var Maja Stina Frisk (född 1839), även kallad Friska-Maja. Maja kallas slakterska i husförhörslängden. Eftersom hon huvudsakligen slaktade baggar, fick hon också tillnamnet Bagga-Maja. Maja var dotter till soldaten Gustaf Frisk som flyttade till tån efter sitt avsked från armén 1860. Medan de övriga syskonen lämnade hemmet blev Maja kvar. Hon födde en ”oäkta” son 1872 som i vuxen ålder emigrerade till Amerika. Kanske var det behovet av extra inkomster som avspeglas i en anteckning i husförhörslängden 1861–1879: ”pliktat för utskänkning af bränvin”. Så småningom tog Maja över ägandet av stugan. Far Gustaf dog 1891 och förmodligen var det då den gamla pigan Anna Brita Johansdotter flyttade till stugan som inhyses. Maja avled 1924 på Haga sjukhem i Tidaholm.

Flyttningen till Skara

I början på 1910-talet erbjöds Fornminnesföreningen att köpa stugan av kommunen för 100 kronor. Byggnaden uppgavs vara i gott skick. Huset flyttades till Stadsträdgården i Skara 1914, tillsammans med Hornborgastugan. 1951 flyttades den till sin nuvarande plats i Fornbyn.


Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.