Rackebystugan var den bäst bevarade av manbyggnaderna i den ännu långt in på 1900-talet oskiftade byn Storegården i Rackeby socken på Kålland nordväst om Lidköping. Huset flyttades 1914 till Stadsträdgården i Skara, och 1927 till sin nuvarande plats. Bostadsdelen, som består av ett stort rum och en framkammare, är sammanbyggd med brygghus och spannmålsbod. Huset är knuttimrat med tak av vass och torv. Det stora bostadsrummet har både vägg- och takfönster. Takfönstret var fram till 1800-talets mitt det enda fönstret i denna typ av stugor.
Ryggåsstuga med framkammare
Storegården i Rackeby socken på Kålland tillhörde det Påhlman-Stiernsparreska fideikommisset. Gården var uppdelad i två delar, Övre och Nedre Storegården som tillsammans bestod av fyra jordegendomar som var och en omfattade 90 tunnland (36 hektar). Varje jordegendom arrenderades av tre åbor och sammanlagt fanns det elva bostadshus. Den oskiftade och ålderdomliga bybebyggelsen väckte tidigt intresse bland forskare. Byn dokumenterades i början av 1900-talet av Sune Ambrosiani och Anders Roland på Nordiska museets uppdrag och tack vare det finns det flera uppmätningsritningar och fotografier från byn.
Rackebystugan tillhörde den Nedre Storegården. Byggnaden har en ålderdomlig karaktär med en för Skaraborg vanlig konstruktion som funnits åtminstone sedan 1700-talet. Stugan brann ner på 1880-talet i en förödande brand som härjade på Nedre Storegården, men återuppfördes med samma utseende som tidigare av stugans ägare Axel Almén. Byggnaden kallades därför under en tid för Alménska stugan. En väsentlig skillnad var dock att stugan även fick väggfönster. Fram till 1850-talet hade man enbart takfönster i den här typen av ryggåsstugor. På 1850-talet började man hugga upp fönster i väggarna och för att citera Ambrosiani; ”så tog den gamla goda tiden slut, den tid då kvinnfolken gjorde någon nytta, innan de kunde sitta och titta ut genom fönsterna”.
Rackebystugan består idag av, från vänster räknat, framkammare, storstuga, brygghus och spannmålsbod. Framkammaren var ett kallförråd som användes till förvaring av föremål som textilier och kläder. Stugans inredning ska spegla tiden omkring 1830 till 1860 med detaljer och möblering från 1800-talets mitt, men med ett flertal möbler som kan dateras längre tillbaka. Spannmålsboden har haft en inredning för de olika sädesslagen som förvarades där.
Flyttningen till Skara
År 1914 flyttades Rackebystugan till Skara där den under en tid placerades i Stadsträdgården tillsammans med två andra typiska ryggåsstugor (Hornborgastugan och Kungslenastugan). Uppförandet av de tre ryggåsstugorna leddes av byggmästaren Alfr. Johansson som själv vuxit upp i Storegården i Rackeby. Kontrollant över bygget var byggmästare C. Lindholm från Skara. Kostnaden för inköpet, transporten och uppsättningen av de tre stugorna i Stadsträdgården i Skara ska ha varit omkring 3 800 kronor. Då Rackebystugan låg på sin ursprungliga plats på Storegården var stugan sammanbyggd med två ytterligare byggnader. På Rackebystugans vänstra sida – vägg i vägg med stugans framkammare – fanns ytterligare ett boningshus, och till höger fanns en vedbod.
Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.